Publikováno: 3. 7. 2017 Autor: Petr John
Na úplný začátek zdůrazněme jednu zásadu: teplota vína uloženého ve sklepě většinou není shodná s doporučenou servírovací teplotou vína. Pro každé víno je ideální určitá specifická teplota servírování, při které se plně rozvine jeho aroma a bouquet.
Obecně platí, že vína bohatá na taniny jsou servírována o vyšších teplotách. Naopak lehká či ovocná vína podáváme chladnější. Při servírování je také potřeba brát v potaz to, že nalévané víno se ve sklenici poměrně rychle ohřívá na teplotu okolí. Z toho to důvodu je dobré připravit víno o 1-2 stupně pod doporučenou teplotu. Roli také bude hrát to, zda je léto a podáváme víno například na terase, nebo v poměrně chladném foyer. Každopádně je vždy dobré znát aktuální tepotu v místnosti a podle ní si v servírovací skříni víno připravit.
Při nesprávně nastavené teplotě totiž můžeme i kvalitní víno poměrně rychle narušit (např. červené víno už při 22°C). Jak tedy šetrně přivést víno ke správné servírovací teplotě? Vložte jej s dostatečným předstihem do servírovací skříně (neboli do speciální chladničky – chladící vinotéky). Kvalitní chladící vinotéky dokážou naráz připravit desítky lahví vína na několik požadovaných hodnot teploty. Záleží na tom, kolik chladících zón má konkrétní vinotéka k dispozici.
Výběru servírovací skříně věnujte dostatečnou pozornost a peníze. Vícezónové chladící vinotéky jsou totiž poměrně složitá zařízení s množstvím čidel a elektroniky. Ta, kromě samotného chladícího agregátu, bývá nejčastějším zdrojem budoucích poruch. S dlouhodobého hlediska se vyplatí dát přednost kvalitní a ověřené značce některého evropského výrobce.
Děkuji za pozornost a přeji dobrou chuť.
Petr John
Tabulka doporučených servírovacích teplot některých vín:
Alsaská vína | 10°C |
Australská červená | 16°C |
Beaujolais | 13°C |
Bordeaux bílé sladké | 6°C |
Bordeaux bílé suché | 8°C |
Bordeaux červené | 17°C |
Burgundské bílé | 11°C |
Burgundské červené | 18°C |
Kalifornská vína | 16°C |
Šampaňské | 6°C |
Čilská vína | 15°C |
Španělská vína | 17°C |
Italská vína | 16°C |
Vína z Languedoc - Roussillon | 13°C |
Vína růžová z Provence | 12°C |
Savojská vína | 9°C |
Suchá bílá vína z oblasti Loiry | 10°C |
Sladká bílá vína z oblasti Loiry | 7°C |
Červená vína z oblasti Loiry | 14°C |
Vína z údolí Rhôny | 15°C |
Sladká vína z jihozápadní Francie | 7°C |
Červená vína z jihozápadní Francie | 15°C |
Ryzlink rýnský | 11°C |
Příspěvek byl publikován v rubrice články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky